Weland AB: fra et verksted på 35 kvm til internasjonalt industrikonsern

Vår historie startet i Smålands skoger, i et lite smieverksted på 35 m². En vingemutter ble til, og det var starten på vår reise frem til i dag. Mye har skjedd siden oppstarten i 1947, men kvaliteten og servicen består. Følg oss gjennom årene og lær deg mer om Welands reise fra et lite smieverksted til markedsledende industrikonsern.

Produksjonen startet i 1947

I 1947 startet entreprenørene Weland Andersson og Johannes Johannesson i 1947 et lite verksted for produksjon av vingemuttere i Smålandsstenar. Bedriften fikk navnet Firma Vingmutter. I 1959 ble foretaket omstrukturert, og brødrene Åke og Gösta Welandson ble deleiere. Foretaket fikk et nytt navn: Weland & Söner AB. De kjøpte en tomt og bygde fabrikken i Smålandsstenar – på samme sted som konsernets hovedkontor ligger den dag i dag.

Andre viktige hendelser i historien vår

  • I 1952 startet produksjonen av gitterrister, en viktig produktgruppe for Weland.
  • 1959 Brødrene Åke og Gösta Welandson ble deleiere og aksjeselskapet Weland & Söner ble grunnlagt.
  • I 1978 ble Zinken Weland det første produserende datterselskapet i konsernet.
  • 1980–1991 Weland-konsernet ekspanderer kraftig, og foretak som WeLoc, Maku Stål, AT Installation og Skylink blir nye datterselskaper.
  • 1992 var også året da den første laserskjæremaskinen ble kjøpt inn – et viktig første steg mot å bli en av de ledende leverandørene innen platebearbeiding.
  • I 2019 passerte konsernet 1000 ansatte totalt. Weland AB i Smålandsstenar disponerer nå et areal på over 100 000 m². Konsernet drives videre av Jonas Welandson med familie. 

Med sikte på fremtiden

Det som startet med en vingemutter har i dag vokst til et stort konsern med svenskproduserte produktet innen bransjer som bygg, produksjon, kjøretøy, logistikk, skog og trykk. Til tross for ekspansjonen er målsettingen den samme som den var i starten – å være fleksible og gi samme service til alle kundene våre, enten de er store eller små.

Publisert: 2020-06-02